Van koe tot kaas

Hoe wordt kaas gemaakt?

Onze melkkoeien zorgen dagelijks voor de aanvoer van verse melk die verwerkt wordt tot Boerenkaas.
Samen zorgen zij elke week voor ongeveer …. liter verse melk.

Het rantsoen van het melkvee heeft een grote invloed op de smaak van de kaas. De boerenkaas wordt op een ambachtelijke wijze en specifiek receptuur bereid. De verschillen in de voeding zijn per seizoen nadrukkelijk merkbaar in de smaak van de kaas.

Op het melkveebedrijf worden de koeien ’s zomers geweid. Tijdens dit seizoen bestaat het rantsoen voornamelijk uit vers gras, aangevuld met maïsmeel en kaasbrok. De combinatie van deze voeding zorgt voor de zachte en romige smaak van de zomerkaas.

‘s Winters worden de koeien in een grupstal gehuisvest. Het mengsel van kuilgras en maïs, aangevuld met maatmeel en kaasbrok geeft in dit jaargetijde de winterkaas een iets scherpere smaak.

Het productieproces van de kaas bestaat uit de volgende fases:

  • Wrongelbereiding
  • Pekelen
  • Rijping

Om een goede kaas te bereiden is de aanwezigheid van de volgende stoffen van essentieel belang. Tevens kunnen er een aantal hulpstoffen benoemd worden die van invloed zijn op de houdbaarheid en smaak van de kaas: Zuursel, Stremsel, Kruiden & Zout

Wrongelbereiding

Het kaasmaken begint zodra de tobbe gevuld is met dagverse melk. Door stremsel en zuursel aan de melk toe te voegen klonteren de eiwitdeeltjes samen.

Het vet en het vocht worden ingesloten, waardoor er na ongeveer 40 minuten een dikke massa wordt gevormd: de wrongel.

De wrongel wordt tot kleine deeltjes gesneden. Er komt een scheiding tussen vaste en vloeibare bestanddelen (wrongel en wei). Er wordt geroerd, wei afgetapt en met warm water wordt de wrongel opgewarmd om als het ware steeds meer vocht uit de wrongeldeeltjes te knijpen en zo de rijping te bevorderen.

Als de wrongeldeeltjes rijp genoeg zijn worden ze met kaasnetten uit de tobbe getild en in ronde kaasvaten onder de pers gebracht. Tijdens het persen worden de kazen gekeerd.

Pekelen

De volgende dag wordt de kaas in een pekelbad gedompeld, wat tot gevolg heeft dat er zout in de kaas dringt. Dit geeft de kaas stevigheid, bevordert de korstvorming en geeft smaak aan de kaas. Tevens zorgt het zout ervoor dat de kaas langer houdbaar is. Na het pekelbad rijpt de kaas op ongeverfde houten planken.

Rijping

Om schimmelvorming en vochtverlies te beperken wordt er een laagje plastic op de kazen aangebracht. Tijdens het rijpingsproces worden de kazen regelmatig gekeerd en vanaf twee maanden kan de kaas geconsumeerd worden.